Alcopa hergroepeert haar auto- en motor- invoerdersactiviteiten

ALL COUNTRIES
Alcopa hergroepeert haar invoerdersactiviteiten van wagens en motoren om zowel schaalvoordeel, synergiën, als een stroomlijning van interne competenties en processen te creëren. Vanaf 1 januari 2017 zal een nieuwe business unit operationeel zijn met meer slagkracht en sterkere ambities.

De Belgische groep Alcopa kondigt een hergroepering aan op het niveau van haar invoerders-en distributie-entiteiten van auto’s en motoren.

Vandaag is dochteronderneming Alcadis actief als officiële distributeur van de automerken Hyundai, Suzuki, SsangYong en Isuzu in 6 landen. Alcadis heeft een sterke organisatie en structuur uitgebouwd, en is erin geslaagd een sterke positie uit te bouwen in de markten waar ze actief is. In de Belux bijvoorbeeld, is Hyundai het grootste Aziatische merk op de markt en SsangYong is in 6 landen bezig aan een ongeziene groei. Zelfs met relatief kleine merken (zoals Suzuki en Isuzu) slaagt Alcadis erin haar stempel te drukken op de segmenten waarin ze producten aanbieden.

Alcopa dochter Moteo groepeert tot op heden Moteo 2Wheels, de invoerdersactiviteit van de tweewieler-merken Suzuki, Tomos, Peugeot, SYM en Derbi in 5 landen, en ook Bihr Europe. Bihr Europe is gespecialiseerd in de distributie van multi-merk onderdelen en accessoires voor motorfietsen, en is actief in 8 landen. Bihr Europe heeft een indrukwekkende portfolio van meer dan 250.000 artikels en heeft meer dan 12.000 professionele klanten in de motorsector. Moteo is zo marktleider in West-Europa in zowel de verkoop van motoren als de distributie van accessoires en onderdelen.

Vanwege het nauw aansluiten van de inhoudelijke processen en de aanwezige competenties van Moteo 2Wheels bij de Alcadis-operaties, heeft Alcopa beslist om de twee entiteiten vanaf 1 januari 2017 samen te brengen in een gemeenschappelijke business unit.

Bihr Europe wordt een autonome dochter binnen de Alcopa-groep, en haar management zal zich uitsluitend kunnen toeleggen op de optimalisering van haar operaties en de expansie van haar activiteiten in nieuwe markten.

De nieuwe business unit zal kunnen profiteren van een sterkere structuur met gestroomlijnde processen en gezamenlijke competenties. De evidente creatie van synergiën, bijvoorbeeld door de implementatie van een gemeenschappelijk ERP, zal leiden tot een hogere graad van efficiëntie en meer financiële slagkracht met het oog op toekomstige groei en expansie.

Deze wijziging is overigens ook goed nieuws voor de huidige partners van Alcadis en Moteo, ongeacht of het constructeurs of dealerships betreft. Zij zullen kunnen rekenen op sterkere structuren die kwaliteit, efficiëntie en groei ambiëren.

Over Alcopa

Alcopa is een familiebedrijf gevestigd in België. De oorsprong ervan gaat terug tot 1937 toen Albert Moorkens het bedrijf in Antwerpen oprichtte.

Vandaag telt Alcopa meer dan 2.000 medewerkers verspreid in verschillende landen. Het bestaat uit meer dan 90 individuele ondernemingen die een gezamenlijke omzet van 1.703 miljoen euro gerealiseerd hebben in 2015.

Alcopa bestaat uit verschillende Lines of Business (LOB) met verschillende omvang en geografische voetafdrukken. Meer informatie op www.alcopa.com.